Het kabinet neemt extra maatregelen om de doelen uit het energieakkoord te behalen. Strengere energie-inspecteurs gaan een milieuregel handhaven die veel mensen vergeten zijn. Bedrijven, overheden en organisaties zijn verplicht om te investeren in energiebesparende maatregelen die zich binnen vijf jaar terugverdienen. Het gaat om gebouwen met een jaarlijks elektriciteitsverbruik van meer dan 50.000 kWh of meer dan 25.000 m3 aardgasequivalenten (Aeq). Dit klinkt als veel verbruik, maar dit betreft de meeste bedrijven met een vloeroppervlak van 1000 m2 en groter.
Als energieadviseurs komen wij in veel verschillende gebouwen waar deze regel van toepassing is. Er zijn natuurlijk tal van mogelijkheden om energie te besparen, maar we hebben een top 5 samengesteld van de grootste energiebesparingen door installatieaanpassingen.
In gebouwen zijn vaak verlichtingsinstallaties aanwezig met verouderde technieken. meestal zijn deze installaties ook niet voorzien van slimme schakeltechnieken zoals aanwezigheidsdetectie of daglichtregelingen. Een combinatie die garant staat voor een zeer hoog energieverbruik. In dergelijke situaties zijn besparingen van 50% tot 70% op verlichtingsenergie haalbaar.
De toegepaste circulatiepompen voor de CV- en koelinstallaties zijn vaak conventioneel met een verouderde pompregeling. Door de pompen te vervangen voor een A-label pomp met automatische toerenregeling zijn energiebesparingen van 40% tot 70% op pompenergie haalbaar.
De ventilatielucht wordt bij oudere gebouwen doorgaans direct van buiten gehaald en vervolgens volledig opgewarmd voordat deze het gebouw ingebracht wordt. De warmte in de retourlucht wordt vervolgens naar buiten “weggegooid”. Ook is er in veel gevallen sprake van beperkte regeling waardoor er vaak te veel geventileerd wordt. Door een vorm van warmteterugwinning toe te passen en de regeltechniek aan te passen kunnen besparingen tot 40% op verwarmingsenergie gehaald worden.
Ook zijn er in oudere gebouwen vaak nog VR-ketels aanwezig, in combinatie met een gebrekkige regelinstallatie zorgt dit voor een hoog gasverbruik. Het komt zelfs regelmatig voor dat wij constateren dat de koelinstallatie en de CV-installatie tegen elkaar in staan te werken. Door het vervangen van de ketel en de regeltechniek zijn energiebesparingen tot 30% op verwarmingsenergie haalbaar.
Ventilatoren in luchtbehandelingskasten en dakventilatoren zijn vaak dusdanig verouderd dat vervanging loont. Indien de nieuwe ventilatoren aanvullend worden voorzien van bijvoorbeeld een frequentieregelaar zijn energiebesparingen tot 30% op ventilatorenergie te realiseren.
De terugverdientijden van deze top 5 ligt in de meeste gevallen onder de 5 jaar. Een bijkomend voordeel is dat met de vervanging van verouderde installatieonderdelen ook de onderhoudskosten lager worden en het in bepaalde gevallen bovendien tot een comfortverbetering leidt.
Er is in gebouwen dus veel energie te besparen, wat enorme kansen biedt om geld te besparen en waarmee we bovendien onze leefomgeving een stukje groener maken.
Weten wat dit voor u betekent? Neem contact op met een van onze duurzaamheidsadviseurs.
Michel Kemper
Margot Lomans is voor de lente-editie van OnderNamen geïnterviewd over de aandelenoverdracht van het familiebedrijf. OnderNamen is een actief businessnetwerk dat ondernemers ondersteunt bij het versterken van hun business, door het leggen van verbinding, het schrijven en delen van inspirerende ondernemersverhalen en het bijeenbrengen van ondernemers op diverse evenementen en bijeenkomsten. Lees het artikel hier!
We zijn trots om te delen dat Menno van Oeveren per vandaag officieel is gestart als vestigingsmanager van onze locatie in Capelle aan den IJssel! Menno is sinds 2020 onderdeel van Lomans en was de afgelopen jaren verantwoordelijk voor de commerciële afdeling. “Als vestigingsmanager zal ik mij vooral focussen op het voorzetten van de bedrijfsvoering…
Met trots delen we mee dat Lomans trede 3 op de Veiligheidsladder behaald heeft! Hiermee laten we zien bewust en proactief om te gaan met veiligheid en cultuur. Wat is de Veiligheidsladder?De Veiligheidsladder laat zien hoe serieus je veiligheid neemt – niet in regels, maar in gedrag. Het model heeft vijf treden. Hoe hoger je staat,…
Heb je vragen of heb je ondersteuning nodig? Onze experts staan klaar om je te helpen.