Als familiebedrijf zijn wij trots op onze geschiedenis en wat wij voor mensen hebben kunnen en mogen betekenen. Gaat u met ons mee terug in de tijd van ruim een eeuw Lomans? Van winkelier met grandeur naar totaalinstallateur.
Frans Lomans start op 28-jarige leeftijd een klein installatiebedrijf waar hij vanuit zijn winkel op de Hof 48 in het centrum van Amersfoort begint met het verkopen van elektrisch licht. Het ambacht van elektricien was in die tijd een exclusief vak. Zo kende Amersfoort in 1918 slechts vier elektrotechnische (installatie)bedrijven, waarvan Lomans als enige vandaag de dag nog bestaat. In 1920 verruilde Frans de Hof voor een ruimere winkel aan de Utrechtsestraat.
Op 23 juni 1921 trouwde Frans Lomans met zijn Hermina Maria Nefkens, die minstens zo’n gedreven kracht was voor het bedrijf. Mien was ondernemend, had gevoel voor commercie en was bovendien zeer zorgzaam voor het personeel. Op 19 augustus 1922 wordt in Amersfoort Joannes Franciscus Lomans geboren, die in 1948 in het bedrijf zou komen om nog ruim 20 jaar met zijn vader samen te werken.
Dat Lomans onlosmakelijk met Amersfoort is verbonden, is ook uit het eerste logo af te leiden. Dit logo bestaat uit het wapen van Amersfoort; een schild met een rood kruis, aangevuld met een krachtige arm die de bliksemschichten tegenhoudt. In dezelfde periode kochten vader Frans en zoon Jan het eerste transportmiddel, een Solex, waarmee ze projectbezoeken aflegden. Na de intrede van de televisie mocht Lomans onder andere de omroepen KRO, NCRV en VARA tot haar opdrachtgevers rekenen.
Na een verbouwing/uitbreiding van de winkel aan de Utrechtsestraat in 1963 en het openen van een tweede winkel op het Euterpeplein in 1968 viert Lomans in datzelfde jaar haar 50-jarig jubileum. Dat de sfeer en familiecultuur belangrijk is binnen het bedrijf, is ook in deze tijd al goed merkbaar. Niet alleen het 50-jarig jubileum wordt feestelijk gevierd, ook vrijdagmiddagborrels en diverse bedrijfsuitjes staan geregeld op het programma.
In de jaren ’70 komt de focus, die eerst lag op de verkoop van lampen en huishoudelijke apparatuur, steeds meer op het verzorgen van installaties te liggen. Het ontwerpen van deze installaties gebeurde nog op de ouderwetse tekentafel met kalkpapier. Het is de tijd waarin er nog geen internet, mobiele telefoons en zelfs geen fax waren, waardoor vertegenwoordigers nog met de tekeningen onder de arm bij opdrachtgevers langs gingen.
Ten tijde van de overname was Lomans al zeven jaar gevestigd in Leusden en had het familiebedrijf zich ontplooit als elektrotechnisch installateur met inmiddels tien medewerkers. In het eerste jaar met Paul als directeur was de omzet 660.000 gulden. Het tweede jaar, in 1986, ging het nog beter met de ontwikkeling van veel kantoorpanden waarvoor Lomans de installaties van onder andere de Nederlandse Pensioenmaatschappij en Arag mocht verzorgen.
Eind jaren ‘80 werd het tweede logo geïntroduceerd. Achter dit logo met de drie ellipsen kwam de marketingstrategie van Paul naar voren. De eerste ellips stond voor Licht- en Krachtinstallaties, de tweede voor Datanetwerken en de derde ellips voor Beveiligingsinstallaties, waarbij het rode gebied geldt als symbool voor de verbindende factor van Lomans. Leuk detail is dat dit met een rode fineliner moest worden ingekleurd op alle zwart-wit geprinte tekeningen.
In 1993 vierde Lomans het 75-jarig bestaan. Ter gelegenheid van dit jubileum werd het voltallige personeel op een reisje getrakteerd, inclusief zakgeld. Ditmaal was Londen de bestemming. Met de boot vanaf Calais werd er naar Dover gevaren om vandaar uit de tocht te vervolgen naar Londen. In restaurant Beefeater, vlakbij de Towerbridge, werd er geproost op deze fraaie mijlpaal.
De laatste stap in de vervolmaking van de totaaltechnieken is de start van de werktuigkundige afdeling. In 2001 start Lomans (in samenwerking met Hoogevest) met de ontwikkeling van haar eerste grote E-W werk: de nieuwe brandweerkazerne hoofdpost in Amersfoort. Met deze stap is Lomans toe aan een herpositionering en krijgt het logo een update waarbij de drie ellipsen symbool staan voor de kernwaarden: techniek, service en kwaliteit.
Op 14 juni 1996 trad Joost den Otter bij Lomans in dienst als stagiair. In 2012 werd hij verantwoordelijk voor de afdeling elektrotechniek. Nadat Paul vanaf begin 2016 de dagelijkse leiding langzaam over begon te dragen, werd Joost vanaf 1 januari 2017 algemeen directeur van Lomans. In 2018 vierde Lomans het 100-jarig bestaan, in 2020 werd de Lomans Academy in het leven geroepen en in datzelfde jaar werd ook een nieuw pand geopend in Capelle aan den IJssel.
Heb je vragen of heb je ondersteuning nodig? Onze experts staan klaar om je te helpen.