Richard van Lingen is sinds januari 2020 Manager KAM bij Lomans. “Veiligheid moet tussen je oren en in je DNA gaan zitten. Dat moeten geen regeltjes blijven. Het moet echt iets toevoegen,” meent hij. Dat het vak risico’s met zich mee brengt weet hij als geen ander. Richard werkte namelijk tot 2000 in de uitvoering, en de laatste jaren als voorman, bij de Nederlandse Spoorwegen aan het voorbouwen van wissels. Nu richt hij zich bij Lomans op het waarborgen van de kwaliteitstandaarden en zorgt hij dat medewerkers hun werk veilig en met het oog voor het milieu kunnen uitvoeren.
Bij Lomans “bén en voél ik me verantwoordelijk voor de veiligheid, duurzaamheid en kwaliteit. Als Manager KAM (Kwaliteit, Arbeidsomstandigheden en Milieu) draag ik die verantwoordelijkheid natuurlijk met het MT, de coördinators én met de monteurs op de bouwplaats.”
Het leukste aan mijn werk is “dat je wil voldoen aan je verplichtingen, zoals de ISO, maar de regels ook werkbaar moeten zijn. De beste oplossing voor iedereen, denken in mogelijkheden en creatieve maatregelen; dat is leuk. En veiligheid kán ook leuk zijn. Voor je het weet ben je ‘die man van de regeltjes’. En dat wil ik niet. Dus aan de ene kant ben ik graag one of the guys, maar moet ik ook duidelijkheid scheppen en besluiten nemen die niet voor iedereen even leuk zijn. Daar probeer ik een balans in te vinden. Want ik geloof dat je juist samen tot de beste oplossingen komt.”
Ik ben trots dat “ik mezelf deze eerste maanden goed heb laten zien. Mijn collega’s weten me te vinden. En dat vind ik erg belangrijk. Ik zeg ook tegen die jongens op de bouw: ‘Schakel mij in’. Ik ben onafhankelijk en heb geen commercieel belang bij een opdrachtgever. Ik denk objectief mee. Als veiligheidskundige ben ik ook graag een vraagbaak voor technische vragen. Dat vind ik fijn om te doen. Want in mijn rol moet je je ook zo opstellen. Ik hoop dat monteurs en collega’s dan ook bij me binnenlopen met ideeën en verbeteringen. Alleen dan kun je samen optimaliseren en werken aan verbeteracties.”
“Neem een recent voorbeeld van een monteur die een kamersteiger gebruikt op zijn eigen manier. Ik vertelde hem: ‘Dit baart me wel zorgen. Maar weet je, ik kom bij je langs. Als we er samen naar kijken en mogelijke oplossingen vastleggen, misschien kan het dan gewoon wél op de manier waarop jij het doet.’ Eerst leek er weerstand te zijn, maar nu zei hij: ‘Nou, ik heb echt zin in dat je bij me langs komt’. Dat vind ik een belangrijk onderdeel van dit vak.”
Wat betreft duurzaamheid: “We hebben natuurlijk de doelstelling uitgesproken om in 2025 CO2-neutraal te werken. Inmiddels is 20% van ons wagenpark volledig elektrisch. Voor het laatste stukje CO2 dat dan nog overblijft gaan we ‘vergroenen’.”
Ik wil nog bereiken “dat de basis nog beter op orde is. Ik heb het eerste KAM-meerjarenplan voorgelegd aan het MT. Met als belangrijkste uitgangspunt: de basis op orde. Veiligheid, duurzaamheid en kwaliteit; dat zijn thema’s waar je eerst even een pas op de plaats moet maken om vervolgens stappen te kunnen zétten. Eerst de basis goed op orde zodat je daarop kan bouwen. Dat wordt dus mijn slogan voor het komende jaar.”
De sfeer bij de afdeling Inkoop & Logistiek? “Erg collegiaal. Ik werk samen met meerdere teams maar zit fysiek op de afdeling bij inkoop logistiek. Zo had ik wat posters laten printen en ik vroeg afzonderlijk van elkaar twee projectleiders om ze te verspreiden op de bouw. ‘Die hebben we al in de auto liggen, dat komt helemaal goed,’ zeiden ze.”
De kampioensmentaliteit betekent voor mij “ernaar streven altijd beter te willen. Te blijven innoveren en aanpassen. Want een topsporter die niet wil, zal nooit winnen. In die zin is mijn werk nooit af. Het kan altijd veiliger en beter. Kampioen word je als team.”
Collega worden van Richard? Bekijk meer over de Lomans Academy. Of klik hier voor de actuele vacatures.
Heb je vragen of heb je ondersteuning nodig? Onze experts staan klaar om je te helpen.